Praznik žetve na Polenšaku

Najstarejša tradicionalna prireditev v občini, Praznik žetve ter razstava kruha in pogač je na Polenšaku, kjer jo vsako leto pripravi zelo dejavno Turistično društvo Polenšak. Praznik žetve ter razstava kruha in pogač je v letu 2013 praznoval svoj 50. jubilej.

Praznik žetve je prav pri nas najstarejši tovrstni praznik v Sloveniji. Sobotni del prireditve, pravimo domačini, bo všeč tistim, ki radi sežejo po dobrem kmečkem kruhu in pogačah, razstavo teh jedi pa bodo popestrili z razstavo strojev - in kmečkega orodja, bogatim kulturnim programom in tradicionalnim druženjem.

Sredi nedeljskega popoldneva pa bodo na vaški njivi, prikazali žetev na star način, pšenico pa bodo tudi zmlatili in nekaj zrnja zmleli v moko, da bodo iz te spet lahko spekli kak kolač dobrega kruha. Prireditve se vsako leto udeleži okrog 6.000 ljudi.

Po žetvi je potrebno žito še zmlatit, da pridemo do zrnja. To lahko postorimo na več načinov, od ročne mlačve pa do uporabe strojev, ki jih poganja konjska vprega ali traktor.

Po končanem napornem delu pa se seveda spodobi poveseliti. In tu ne gre pozabiti na kuharice, ki ves čas, skrite očem v kuhinji trdo garajo, da nas lahko pogostijo s slastnimi giban'cami.

Sestavni del prireditve pa postaja sobotno srečanje starodobnikov na Polenšaku, ki se ga udeležuje vedno več ljubiteljev starodobnih vozil in tehnike. Letos je bilo posebej posamezno predstavljeno petdeset traktoristov starodobnikov.

Seveda pa niti po kvaliteti niti po številčnosti ne zaostajajo avtomobilisti in motoristi starodobniki.

Več slik o prazniku žetve na Polenšaku si lahko pogledate v naši galeriji.

Lokalne volitve 2022

Katalog informacij javnega značaja
V želji po odpravi omenjenih pomanjkljivosti smo v sodelovanju z Inštitutom za lokalno samoupravo in javna naročila Maribor uredili
Katalog informacij javnega značaja Občine Dornava
KIJZ