Lükarski praznik je najpomembnejša prireditev društva. Tradicionalno se praznik zgodi na predzadnjo nedeljo v avgustu. Priprave nanj so prisotne preko celega leta, saj čebulo-lük in žitno slamo člani društva na lastni njivi pridelamo sami. V tednu pred lükarskim praznikom organiziramo na Čüšekovi domačiji tiskovno konferenco, kamor povabimo predstavnike medijev in jih seznanimo s vsebino prireditve v tekočem letu. Pričnemo tudi s pletenjem luka v krence, tako kot so delali naši predniki nekoč. Na dornavskem polju je bilo nekoč veliko pridelovalcev te žlahtne kulture luka in člani društva, se trudimo nadaljevati in ohranjati to tradicijo.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Pri vsakem lükarskem prazniku se trudimo prikazati, kakšno zanimivost iz naše etnografske zakladnice. Prireditev je sestavljena iz etnografsko kulinarične razstave, kjer je poudarek na jedeh in predmetih povezanih z lükom. Na prireditvenem prostoru ob dvorani pa je običajno etnografski prikaz del, povezanih z pridelavo in tržo luka. Pestra je ponudba kulinaričnih dobrot, na čelu z lükarsko jüžino ( domači kruh, zaseka, meso iz tünke in lük) , gibanice, potice, oljov lük z jajci ali fižolom in še marsikaj...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Na naši prireditvi se lahko obiskovalci oskrbijo z lükom za ozimnico. Trudimo se biti dobri gostitelji, kar mislimo da nam uspeva, glede na veliko število obiskovalcev, ki se vedno znova vračajo na našo prireditev.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Več slik o lükarskem prazniku v Občini Dornava si lahko pogledate v naši galeriji.