Objave in obvestila

Nadzor hitrosti vožnje s samodejno merilno napravo (radarjem), ki prekrške slikovno dokumentira na območju občine Dornava

Med 19. in 25. aprilom 2021 bo potekala vseslovenska preventivna akcija »Hitrost«, ki jo organizira Agencija RS za varnost prometa.

Podatki o prehitrih voznikih na naših cestah so še vedno zaskrbljujoči. V letu 2020 je življenje izgubilo 27 ljudi zaradi neprilagojene hitrosti, to je vsaka tretja smrtna žrtev na naših cestah.

Zavedati se moramo, da lahko že samo 10 km/h nad omejitvijo hitrosti (50 km/h) pomeni, da se naša pot ustavljanja podaljša kar za 12 m, kar pa je lahko znotraj naselja usodno. Zato je za doseganje večje varnosti v cestnem prometu pomembno, da znotraj naselij in na regionalnih cestah znižamo povprečne hitrosti. Z znižanjem povprečnih hitrosti za samo 1 km/h bi znotraj naselja število prometnih nesreč padlo za 4 %, izven naselja pa za 2 % (rezultati tujih raziskav).

Na to, da je počasneje tudi zares varneje, kaže tudi podatek, da je verjetnost smrti pešca ob trku pri hitrosti 50 km/h kar 85-odstotna, pri hitrosti 30 km/h pa se verjetnost, da bo pešec zaradi trka umrl, zmanjša na manj kot 10-odstotkov.

Hitrost je ključen dejavnik tveganja za najbolj ranljive skupine udeležencev (pešce, kolesarje, starejše in otroke), pomembna pa je tudi pri teži posledic voznikov in potnikov v vozilih.

(vir: Agencija RS za varnost prometa)

Medobčinsko redarstvo bo med 19. in 25. aprilom izvajalo nadzor hitrosti tudi na območju občine Dornava. Težišče nadzora bo v centru naselja Dornava, kjer poteka šolska pot; nadzor se bo izvedel v času prihoda/odhoda osnovnošolskih otrok in v naselju Mezgovci ob Pesnici, kjer smo sprejeli pobude za nadzor hitrosti vožnje. Poleg navedenih dveh točk bomo v nadaljevanju izvajali občasni nadzor hitrosti vožnje na območju naselij Bratislavci in Polenšak.

 

                                                                                                              

                                                                                  Vodja Medobčinskega redarstva SOU SP

                                                                                                           Robert Brkić

Katalog informacij javnega značaja
V želji po odpravi omenjenih pomanjkljivosti smo v sodelovanju z Inštitutom za lokalno samoupravo in javna naročila Maribor uredili
Katalog informacij javnega značaja Občine Dornava
KIJZ